Wykonanie
Sezon na
kukurydze jeszcze trwa. Chciałabym Wam polecić ulubiony przysmak moich dzieci. Bardzo szybkie, proste a zarazem smaczne danie. Jeżeli można to daniem nazwać:)Kiedyś kupowaliśmy takie kolby na wakacjach nad morzem. Był to rarytas wakacyjny...:) Od jakiegoś czasu, gdy można już kupić takie kolby w sklepie, przygotowujemy je sobie w domu i to nawet kilka
razy w sezonie. Dzieciom nigdy dość...!:)Składniki:- kolby surowej
kukurydzy (z naciskiem na surową, ponieważ kiedyś kupiłam zapakowane
kolby kukurydzy już ugotowanej...)Dodatkowo:-garnek-
woda-
sólKolby kukurydzy( u mnie od razu 4-6) obrać, odkroić końcówki i wrzucić do odpowiedniej wielkości garnka (tak by były zanurzone) z gotującą się
wodą. Posolić.
Woda musi być dość słona, wtedy nie będzie już potrzeby dosalania gotowego produktu. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 20 minut. Można w trakcie przewrócić kolby, by dogotowały się z obydwu stron. Ugotowane
kukurydze wyjmujemy, można je pokroić na mniejsze kawałki tak, by wygodniej było nam jej jeść. My nie dosalamy, ale jak ktoś lubi bardziej słone, może sobie oczywiście dosolić;)
Smacznego!:)