Wykonanie
Lubicie nutellę i/albo muffinki ? A muffinki z nutellą? Dla wielbicieli jednego i drugiego, to połączenie idealne, tak orzekły moje dzieci. Jeśli Wy również jesteście czekoladowymi łasuchami, to mam dla Was coś idealnego na sobotnie popołudnie (i nie tylko). Następnym razem dam tylko mniej
ksylitolu (były bardzo słodkie)* i nutellę wstawię na chwilkę do mikrofali, była trochę mało lejąca . Pyszne, bardzo wilgotne, super smakującePolecam :))* ostatnio dodawałam krem
orzechowy z Piotra i Pawła i był mniej słodki niż nutella..., było ok.Składniki:-2,5 szklanki
mąki pszennej (dałam 450g orkiszowej typ700)-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki
sody-3/4 szklanki
ksylitolu (może być
cukier)-1/2 szklanki
oleju kokosowego (roztopionego)-1/2 szklanki
wody-2
jajka-jednak łyżeczka ekstraktu
waniliowego-1 szklanka (250ml)
jogurtu naturalnego-12 łyżeczek nutelli (temp. pokojowej lub lekko podgrzanej), może być trochę więcejW jednej misce przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę. W drugiej misce mieszamy
jajka,
jogurt,
olej,
cukier,
wodę i ekstrakt
waniliowy. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych mieszając, aż do całkowitego połączenia (mają być grudki). Wykładamy
ciastem (troszkę mniej jak 3/4) papilotki. Następnie do każdej muffinki wkładamy po łyżeczce nutelli i delikatnie mieszamy (najlepiej wykałaczką). Ostatnio zrobiłam bez mieszania i były chyba jeszcze lepsze. Pieczemy w 180 stopniach C. przez około 20-25 minut.
Smacznego!:)