ßßß Cookit - przepis na BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ

BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Zastanawiając się które z ciast najlepiej przypadnie mojej rodzinie na świątecznym stole, wpadłam na pomysł przygotowania babki, którą tak bardzo uwielbiają
, a tak rzadko ostatnio pojawia się w naszym domu. Znika często ze stołu jeszcze ciepła nie doczekawszy się nawet polukrowania.
Składniki:
- 8 jaj
- mały proszek do pieczenia
- ksylitol waniliowy (lub cukier waniliowy)
- 300 g pszennej ( u mnie 330g mąki orkiszowej typ750)
- 200g ksylitolu lub cukru
- 300 g stopionego i schłodzonego masła
Przygotowanie: 1. Jaja ubić z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.
4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki.
5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach babkę można naciąć przez środek, by równo wyrastała.
6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha.
Przepis na lukier: - cukier puder trzcinowy (lub zwykły)
- kilka kropli olejku migdałowego
- kremówka
1. Do pudru dodać kilka kropli olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji)
Jest to nasz ulubiony lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego.
wersja wielkanocna
wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...)
Smacznego!:)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2012/12/maslana-babka.html