Wykonanie
To jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie
ryby, a jeden z najsmaczniejszych i najlepiej ceniących się w hiszpańskich restauracjach.
Rybę obieramy, podajemy sam ą, lub z dodatkami np. warzyw gotowanych na parze.Idealny byłby również sos z jednego żabką
czosnku,
oliwy i posiekanej
natki pietruszki.Po upieczeniu skorupę delikatnie rozbijamy tylna częścią noża lub innym instrumentem kuchennym i oczyszczamy z
soli np. przy pomocy pędzelka kuchennego.
Rybę myjemy, suszymy, układamy na naczyniu
parowym lub brytfance i zasypujemy całkowicie
sola. Możemy odkryć rybie jedno oko, żeby wiedziec, kiedy będzie gotowa. Kiedy oko
zrobi się białe, znaczy ze
ryba jest gotowa.
Rybę pieczemy w piekarniku lub na parze.
Ważne żeby
ryba była w całości, nie obieramy jej z łusek ani tez nie patroszymy.Możemy z grubsza, przez gardła usunąć część flaków .Do
soli możemy dodać
żółtko lub zmieszać ja z mała ilością wady, żeby była wilgotna i pod wpływem ciepła zrobiła się skorupa. Sol musi być morska i gruboziarnista.