Wykonanie
Dziś na deserek pyszne, lekkie gofry z
miodem zamiast
cukru. Na pierwsze jesienne przeziębienia
miód jest składnikiem wręcz nieocenionym i bezcennym. Do tego w skład , zarówno gofrów jak i sosu wchodzi
jogurt naturalny czyli samo zdrowie ;). Mała rada przy tym przepisie - jeśli chcecie
mieć gofry a nie jakieś " ciapciaki" koniecznie musi być nieco gęstsze ciasto niż do zwykłych gofrów ;)- 200 g
mąki- 180g
jogurtu naturalnego- 3 solidne łyżki
miodu- 2 duże
kurze jajka- 100 ml
mleka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 100 ml roztopionego masła/oleju
Jogurt dokładnie mieszamy z
miodem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mąkę łączymy z proszkiem i
sodą. W osobnej misce
jajka roztrzepujemy z masłem/olejem,
mlekiem oraz masą
jogurtowo-
miodową. Dolewamy "mokre" składniki do "suchych" - mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoty kolor i studzimy na kratce do pieczenia.Polewamy
jogurtem wymieszanym z
miodem i podajemy z listkami
miętyPrzepis dodaję do akcji: