Wykonanie
Kolejne pyszne i resztkowe zastosowanie
ziemniaków z obiadu. Tym razem pod postacią pysznych
ciasteczek z domowym
dżemikiem. Są smaczne, szybkie i delikatne.- 200g ugotowanych
ziemniaków- 50ml słodkiej
śmietany 30%- 1
jajko- 50ml
oleju- 50g
cukru pudru- 300g
mąki-
dżemCiepłe
ziemniaki dokładnie przecisnąć przez praskę - tak aby nie było grudek. Do tego dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości
mandarynki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie uklepujemy. Na środek układamy ok, pół łyżeczki
dżemu. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C) i pieczemy ok. 25-30 min.
Przepis dodaję do akcji :