Wykonanie
Sezon na
truskawki nie odmiennie kojarzy mi się z dwoma ciastami - torcikiem
truskawkowym mojej mamy i ulubioną tartą z
truskawkami mojej rodziny :) Dziś przepis na torcik z
truskawkami- przepis mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu tego ciasta:)Ciasto:- 6 jaj- 11 łyżek
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 5 łyżek
wody- 1,5 łyżki
octu- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szklanka
cukruMasa :- 15 dkg
masła- 2 szklanki pokrojonych w plasterki
truskawek- 1 kieliszek
wódki ( taki 25ml)- 1,5 szklanki
cukruPonadto -
galaretka truskawkowa i
truskawki do do dekoracji.Na początek pieczemy
biszkopt.
Żółtka mieszamy
cukrem, dokładnie miksujemy - do białości. Nastepnie dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz
wodę wymieszaną z
octem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec delikatnie, sukcesywnie dodajemy pianę z ubitych
białek. Wszystko wlewamy do tortownicy ( dużej 26-28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C ( przy termoobiegu) na ok. 30 min. Kiedy ciasto będzie miało złoty kolor i będzie widac, że jest upieczone, wyłączamy piekarnik i trzymamy jeszcze przez 10 min przy zamknietych drzwiczkach. Po wyjęciu przekładamy
biszkopt na czystą ściereczkę i zostawiamy do wystudzenia.Kiedy ciasto wystygnie, dzielimy je na 2-3 części. Wykonujemy masę.Miękkie
masło ucieramy na puch dodajemy
truskawki,
wódkę i
cukier i wszystko miksujemy. Przekładamy masą
biszkopt. Na wierzchu układamy
truskawki i zalewamy
galaretką. Wstawiamy do lodówki do czasu zastygnięcia
galaretki.




Przepis dodaję do akcji :Oraz :