Wykonanie
Nie tak dawno na blogu Smaczna Pyza było pokazane jak zrobić róże z ciasta i
parówek. Natchnęło mnie to do zrobienia przekąski ale z
jabłkami.- 1 duże
jabłko- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 2 łyżki
cukru + garść- łyżeczka
cynamonu- pół łyżeczki suszonego
imbiru-
woda ( tyle, żeby przykryć
jabłka)
Jabłko kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Mają wyjść półkola.. Wkładamy do garnka zalewamy je
wodą - ma być jej tylko tyle, żeby przykryć
jabłka. Wsypujemy na wierzch 2 łyżki
cukru,
imbir i
cynamon. Gotujemy do momentu aż
jabłka odrobinę zmiękną i wchłoną aromat przypraw. Wylewamy
wodę i chwilę studzimy. Rozkładamy
ciasto francuskie. Mniejszy bok tniemy wzdłuż na 2-3 cm paski. Bierzemy jeden i układamy prostopadle do siebie, czyli tak, jakbyśmy chcieli zawiązać na nim kokardkę. Na pasku układamy plasterki
jabłka, jeden obok drugiego na całej szerokości , tak aby 1/4 plasterka wystawała nad pasek. Teraz wystarczy zwinąć ciasto z
jabłkami w rulonik i odstawić na blachę. Teraz bierzemy resztę pasków i postępujemy analogicznie do pierwszego. Na zakończenie bierzemy garść
cukru i posypujemy nimi róże. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10-15 min.