Wykonanie
Wrzesień to bezapelacyjnie
pora na
jabłka. W związku z tym faktem dziś proponuję aromatyczne placki z
jabłkami. Żeby jednak trendom na zdrowe jedzenie stało się zadość do tej wersji placków dodaję
mąki pełnoziarnistej - do dostania w supermarketach. Szukajcie
mąki typu 2000 - takiej jak do
chleba.- pół szklanki
mąki pełnosiarnistej- pół szklanki
mąki pszennej- 1,5 szklanki
mleka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1
jajko- 1 średnie
jabłko pokrojone na małe kawałeczki lub plasterki( jak kto lubi)Wszystkie składniki razem mieszamy do konsystencji gęstej
śmietany.
Mąka pełnoziarnista chłonie dużo płynów także, jeśli macie za rzadkie ciasto proponuję dodać więcej płynu (
mleka lub
wody gazowanej). Nakładamy placki na mocno rozgrzany
olej i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu możemy posypać
cukrem pudrem lub
cynamonem.