Wykonanie
Suszarka do
grzybów,
owoców i warzyw to genialne, a przy tym relatywnie niezbyt drogie urządzenie, które można wykorzystywać przez cały rok. Latem suszymy
zioła,
truskawki i
maliny, jesienią -
grzyby,
śliwki,
jabłka i
gruszki, a zimą
ananasy,
mango z którego
mogę przygotować amchur,
kiwi i inne tropikalne
owoce.Co prawda
suszone owoce do najmniej kalorycznych produktów nie należą, ale są zdecydowanie zdrowsze niż wszelkiego typu batoniki i
ciasteczka. Przygotowane w domu
chipsy owocowe i warzywne mają jeszcze jedną niebagatelną zaletę - nie zawierają konserwantów i innych sztucznych dodatków.Składniki:około 2 kg kruchych, kwaskowych
jabłek - ilość dotyczy suszarki firmy MPM model MSG-04opcjonalnie
sok z cytryny wymieszany z
wodą w proporcjach 1:1opcjonalnie
cynamonPrzygotowanie
Jabłka dokładnie myjemy, ewentualnie wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na jak najcieńsze plasterki (im cieńsze plasterki, tym szybciej nasze
chipsy będą gotowe).Jeśli zależy nam na zachowaniu jasnego koloru, każdy plasterek zanurzamy w wodzie z
sokiem z cytryny.Pokrojone
jabłka układamy na sitach i ewentualnie posypujemy zmielonym
cynamonem.Suszymy na pełnej mocy suszarki około 4-5 godzin, po czym pozostawiamy na noc w suchym przewiewnym miejscu.Następnego dnia dosuszamy na niższym poziomie grzania około 1-2 godzin.PS -
jabłka pokrojone w krążki można też powiesić jako ozdobę na choince.Przed pokrojeniem
jabłka można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Jeśli jednak zdecydujecie się obierać
jabłka, to nie wyrzucajcie skórek. Ususzone skórki, to świetny dodatek do zielonej lub czarnej
herbaty