Wykonanie
Bardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu
kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu.
Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację :)Nazwa
kiełbasy wywodzi się od metody jej wykonania - farsz upycha się w jelicie palcami (ja to z lenistwa zrobiłem przy pomocy maszynki do
mięsa).Przygotowując ją w domu będziecie
mieć pewność, że wiecie, co jecie :)Składniki - proporcje na 1 kg
mięsa1 kg
mięsa wieprzowego (
szynka,
łopatka)10 dag
słoniny lub podgardla lub bardzo tłustego
boczkupeklosól - 16 do 22 gramów na kilogram
mięsapieprz 1-2 gramy na kilogram
mięsaziele angielskie - 0,25 grama na kilogram
mięsaczosnek - 1-2 gramy na kilogram
mięsagałka muszkatołowa - 0,5 grama na kilogram
mięsacukier - 1 gram na kilogram
mięsazimna
woda - około 50 ml*** opcjonalnie 1-2 gramy mielonej
ostrej papryki lub
chili w płatkachjelita wieprzowe o przekroju 28-32 mm namoczone uprzednio w wodzie przez minimum 30 minutPrzygotowanie
Mięso pokroić w kostkę o wymiarach około 2x3 cm, natomiast tłuszcz w podłużne paski - 0,5x1,5 cm. Do
mięsa dodać
sól peklową,
cukier,
przyprawy i
wodę. Wyrabiać starannie do czasu aż
mięso wchłonie
wodę i zacznie kleić się do rąk, po czym odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.Po tym czasie ponownie dokładnie wyrobić farsz i przy pomocy maszynki do
mięsa lub ręcznie napełnić jelita, uformować
kiełbaski i zawiązać końce.SuszeniePrzygotowane
kiełbasy powiesić w przewiewnym miejscu na 3 do 7 dni w temperaturze około 18-20 stopni, a następnie na około 2 tygodnie przenieść do chłodniejszego dobrze wentylowanego pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 6 -10 stopni lub powiesić w lodówce (optymalnie rozwiązaniem jest lodówka z systemem " No frost ")