Wykonanie
Składniki (wariant dla leniwców)2 szklanki drobnego
brązowego cukru2/3 szklanki pasty sezamowej Tahini2/3 szklanki
mlekamasło do wysmarowania foremkiDo aromatyzowania :- kilka kropel
aromatu waniliowego- 1 łyżka
kakao lub/ i ...- 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych p
istacji lub-1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych
migdałów lub- 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych
orzechówWysmarować bardzo cienko małą foremkę
masłem.Zagotować
cukier i
mleko w rondlu na średnim ogniu, aż
cukier całkowicie się rozpuści.Zdjąć z ognia,dodać pastę
sezamową tahini oraz aromat i pozostawić na 2-3 minutyWymieszać dokładnie masę i dodać
pistacje lub
migdałyWlać do wysmarowanej formy, wstawić do lodówki na kilka godzinSkładniki (wariant dla pracowitych)500 g białego
sezamu14 - 15 łyżek naturalnego jasnego
miodu (
miodu powinno być tylko tyle aby powstała gładka masa)1 łyżeczka
aromatu waniliowegomasło do wysmarowania foremkidodatki w postaci pokruszonych lub zmielonych
migdałów,
pistacji,
orzechów itd.Wysmarować bardzo cienko małą foremkę
masłemSezam uprażyć na suchej patelni, nie dopuszczając do zbrązowienia. Jak tylko zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie.Uprażony
sezam zmielić na proszek (najlepiej sprawdził się do tego młynek do
kawy, ale można też w blenderze).Dodać
miód,
aromat waniliowy i wybrane dodatki. Masę przełożyć do wysmarowanych
masłem foremek, uważając aby nie pozostawić pęcherzyków powietrza i odstawić do lodówki na kilka godzin.