Wykonanie
Sezon
truskawkowy trwa. Polskie
truskawki dostępne już w sklepach i na targach są tak pyszne, że trudno się powstrzymać by nie zjeść całego kilograma na raz. ;-) I tak oto powstała pyszna, owocowa zupa, która najlepiej smakuje na zimno. By była sycąca można dodać do niej
makaron lub
ryż. Bez dodatków to pyszna forma deseru.
300g
truskawek1/2 opakowania
kisielu truskawkowego250ml
wody + 100ml do
kisielu3 łyżki
cukru1.
Truskawki miksujemy blenderem, zalewamy
wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty.2.
Kisiel rozrabiamy w 100ml
wody. Wlewamy do
truskawek. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje.3. Gotową zupę studzimy, przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny.4. Zupę można podać z
ryżem lub
makaronem - wtedy jest bardziej sycąca. Bez dodatków to smaczny deser.