ßßß Cookit - przepis na Chłodnik truskawkowy

Chłodnik truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy trwa. Polskie truskawki dostępne już w sklepach i na targach są tak pyszne, że trudno się powstrzymać by nie zjeść całego kilograma na raz. ;-) I tak oto powstała pyszna, owocowa zupa, która najlepiej smakuje na zimno. By była sycąca można dodać do niej makaron lub ryż. Bez dodatków to pyszna forma deseru.
300g truskawek
1/2 opakowania kisielu truskawkowego
250ml wody + 100ml do kisielu
3 łyżki cukru
1. Truskawki miksujemy blenderem, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty.
2. Kisiel rozrabiamy w 100ml wody. Wlewamy do truskawek. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje.
3. Gotową zupę studzimy, przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny.
4. Zupę można podać z ryżem lub makaronem - wtedy jest bardziej sycąca. Bez dodatków to smaczny deser.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/06/chodnik-truskawkowy.html