Wykonanie
Prosty, szybki i bardzo smaczny sposób na mus z
rabarbaru.Polecam:)Skałdniki:400 g umytego, obranego i pokrojonego w kostkę
rabarbaru3 łyżki
cukru1 łyżka
wody1 łyżka
kisielu o smaku
truskawkowymRabarbar przełożyć do rondelka z grubym dnem. Zasypać
cukrem, dolać
wodę i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita "papka".
Następnie dosypywać malutkimi porcyjkami
kisiel, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gotować jeszcze chwilę, tak jak gotujemy
kisiel. Po dosypaniu
kisielu mus nam zgęstnieje, będzie miał konsystencję budyniu czy
kisielu właśnie. Gdy całkowicie wystygnie zgęstnieje jeszcze bardziej.
Taki mus świetnie nadaje się do różnego rodzaju deserów. Można go również przelać do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.Świetnie smakuje jako dodatek do ciast,
lodów, tart, serników, itp.
Smacznego:)