Wykonanie
Babeczki czy też muffinki z
rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje
słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil.

1 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1 duże
jajko1/2 szklanki
mleka1/3 szklanki
oleju rzepakowego1 łodyga
rabarbaruKruszonka:80 g
mąki40 g zimnego
masła40 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego 1. Na początku robimy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.2.
Rabarbar kroimy na malutkie kawałki.3.
Mąkę mieszamy z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (
jajko,
olej i
mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.4. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy
rabarbar i posypujemy kruszonką.4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.


