Wykonanie
Pomysł na taki obiad chodził mi po głowie już od dawna, ale dopiero po obejrzeniu powtórkowego odcinka "Kuchennych rewolucji" z generałem
kurczakiem w roli głównej postanowiłam go zrealizować. Zachęcona obietnicą soczystego
mięsa nadziałam biedaka na butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia
piwo wypływa z butelki (jeśli stawia
opór, dodajemy 1/3 łyżeczki
soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również
ziemniaki i
marchew wymieszane z
olejem i
przyprawami, one również idealnie się upiekły. Swoją
drogą, obciąć kurczakowi głowę, obedrzeć z
piór i godności, nadziać na butelkę i nazwać generałem - nie wiem kto na to wpadł... ;-)
(porcja dla 4 osób)1 cały
kurczak (u mnie 1,7 kg)ulubione
przyprawy, u mnie
przyprawa cygańska od
Przyprawy Świata
Gdynia4 łyżki
oleju rzepakowegosok z 1/2
cytryny0,5l
jasnego piwa w butelce1.
Olej,
sok z cytryny i
przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi
kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy.3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z
piwem. Na butelkę nakładamy
kurczaka.4. Blaszkę z
kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Kurczak tej wielkości powinien piec się około 1h 40 minut. Czas pieczenia zależy od wagi
kurczaka.
Kurczaka o wadze 1kg pieczemy 1h, 1,5kg pieczemy 1,5h a o wadze 2kg pieczemy 2h, itd.5. Po upieczeniu ściągamy
kurczaka z butelki (uwaga, butelka również jest gorąca) i porcjujemy.