Wykonanie
Do niedawna
karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa. ;-) Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się przyrządzić jej tak, by była miękka i soczysta. Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł.
Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z
ziemniakami. Przepis pochodzi stąd: KLIK .
1/2 kg
karkówki4
pomidory4
cebuleszklanka pikantnego
keczupu1/4 szklanki
wodyprzyprawa do
karkówki, u mnie od
Przyprawy Świata
Gdynia1.
Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Smarujemy cienko
olejem, posypujemy
przyprawą do
karkówki i odstawiamy na noc do lodówki.2. Obraną
cebulę i
pomidora kroimy w plastry.3. Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem. Układamy warstwę plastrów
mięsa,
cebulę i
pomidory. Robimy to do wyczerpania składników.4.
Keczup rozrabiamy z
wodą i zalewamy nim
mięso.5. Pieczemy przez 2h w temperaturze 180 stopni.