ßßß Cookit - przepis na DOMOWY SMALEC

DOMOWY SMALEC

nazwa

Wykonanie

Smalec wkroczył na salony! :-) jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć.
Zapomnijmy więc na moment o kaloriach :-)
Składniki:
60dkg słoniny
2 kiełbasy wiejskie
1 cebula
pieprz ziołowy
majeranek
Wykonanie:
Słoninę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy jeśli chcemy mieć większe skwarki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu.W maszynce mielimy również wiejską kiełbasę.Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Gdy słonina prawie do końca się wytopi,dodajemy do niej przekręconą przez maszynkę kiełbasę oraz pokrojoną cebulkę.Smażymy całość ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzem ziołowym. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia.
zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i ogórkiem kiszonym.... albo... małosolnym, jeśli jest akurat sezon :)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/domowy-smalec.html