ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie.
Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :)
Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm):
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
250 g mąki
1/3 szklanki cukru
łyżeczka cukru z wanilią
33 g masła
1 duże jajko
300 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki pszennej
30 g cukru
płaska łyżeczka cukru z wanilią
pół płaskiej łyżeczki cynamonu
35 g zimnego masła
Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki. Całość zagniatamy ręką do momentu dokładnego połączenia się składników i ugniatamy, formując ścisłą, twardą kulkę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy, na czas przygotowania ciasta, do lodówki.
Wykonanie ciasta:
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut.
Dodajemy resztę cukru i mąki, cukier z wanilią, rozpuszczone, letnie masło i jajko. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 40 minut). Ponieważ ciasto jest bardzo kleiste, najlepiej jest mieszać je szpatułką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone na ćwiartki śliwki i pokruszoną w palcach kruszonkę.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 175 stopniach, do momentu uzyskania efektu "suchego patyczka". Ja piekę z termoobiegiem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i.html