Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie.
Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :)
Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm):125 ml
mleka25 g świeżych
drożdży250 g
mąki1/3 szklanki
cukrułyżeczka
cukru z
wanilią33 g
masła1 duże
jajko300 g
śliwekSkładniki na kruszonkę:50 g
mąki pszennej30 g
cukrupłaska łyżeczka
cukru z
waniliąpół płaskiej łyżeczki
cynamonu35 g zimnego
masłaPrzygotowanie kruszonki:Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski,
masło siekamy nożem na mniejsze kawałki. Całość zagniatamy ręką do momentu dokładnego połączenia się składników i ugniatamy, formując ścisłą, twardą kulkę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy, na czas przygotowania ciasta, do lodówki.
Wykonanie ciasta:Do ciepłego
mleka dodajemy pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut.Dodajemy resztę
cukru i
mąki,
cukier z
wanilią, rozpuszczone, letnie
masło i
jajko. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 40 minut). Ponieważ ciasto jest bardzo kleiste, najlepiej jest mieszać je szpatułką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone na ćwiartki
śliwki i pokruszoną w palcach kruszonkę.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 175 stopniach, do momentu uzyskania efektu "suchego patyczka". Ja piekę z termoobiegiem.Smacznego :)