Wykonanie
Bardzo proste ciasto ucierane z
truskawkami.
Składniki:4
jajka0,75 szklanki
cukru0,5 szklanki
oleju1,5 szklanki
mąki1,5 czubatej łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 czubatej łyżeczki
cukru waniliowego25 dag
truskawekWykonanie:
Białka ubijamy mikserem.Pod koniec ubijania dosypujemy
cukier i dalej ubijamy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.Dodajemy
żółtka i nadal ucieramy na puszystą masę.Dolewamy
olej i chwilkę nadal miksujemy.Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i ponownie całość krótko miksujemy (tylko do połączenia się składników).Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy
truskawki.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).Smacznego!