Wykonanie
Ok...trochę to może szalone..robienie swojego jogurtu? Czy to nie bez sensu kiedy w sklepach półki aż uginają się od przeróżnych jogurtów? Nie sądziłam, że kiedykolwiek zrobię własny
jogurt. Zakrawa mi to o lekkie szaleństwo kulinarne. Ale jednak wypróbowałam... Zrobiłam go trochę z ciekawości nie liczą że coś z tego wyjdzie. A wyszło. I
jogurt okazał się naprawdę dobry. Poza tym strasznie dużo frajdy i zabawy dało mi poczucie że niewielkim (właściwie żadnym) nakładem sił "wyprodukowałam" coś takiego:) To najprostszy przepis na świecie. I mocno zastanawiam się nad tym czy
wrócę do sklepowych
jogurtów.. Warto go wypróbować tym bardziej że nie wymaga żadnej naszej pracy..
Składniki:1 półtłustego
mleka tzw. świeżego (UHT się nie nadaje -świeże dostępne jest w każdym większym sklepie w lodówkach)5 łyżek
jogurtu naturalnego (dobrej jakości)Wykonanie:
Mleko zagotuj ale pilnuj żeby nie wykipiało. Odstaw aż będzie letnie (zajmie to mniej więcej 30 minut). Wtedy dodaj
jogurt i wymieszaj. Całość odstaw na noc i pozwól bakteriom zrobić całą robotę (ja zostawiłam garnek po prostu w kuchni). Przechowuj w lodówce przykryty folią. Pozostaw kilka łyżek "starego"
jogurtu do zrobienia nowej porcji.Smacznego!