ßßß Cookit - przepis na Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

nazwa

Składniki

Wykonanie

Po żółtym serze przyszła kolej na jogurt naturalny. Też domowy! I razem z Justyną z bloga niePieprz.pl robiłyśmy swoje jogurty naturalne. Tym razem ja miałam rzucić pomysł, więc poszłam dalej w nabiał, który uwielbiam pod każdą postacią. Przekonajcie się jakie to proste i codziennie możecie mieć domowy jogurt naturalny, który można zjeść z musli bądź owocami. Z mojego będzie jutro shake bananowy.
Ja zrobiłam dwie wersje. Do jednej użyłam małego jogurtu firmy Zott, który zawsze mam w lodówce. Drugi zrobiłam z jogurtem Activia. Z pierwszego jogurt wychodzi rzadki i według mnie idealnie nadaje się do koktajli. Z drugiego wyszedł bardziej gęsty i ten też odpoczywa na sitku przez kolejne 8 godzin i będzie gęsty jogurt grecki.
Dzisiaj przepis a właściwie sposób na wykonanie naturalnego jogurtu w domu.
Składniki :
* litr mleka 3,2% z jak najkrótszą datą ważności i nie UHT
* mały kubek jogurtu naturalnego
Przygotowanie :
Zagrzać mleko przez około 10 minut na małym gazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę - mleko jest idealne. Do słoika przekładamy jogurt, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/01/domowy-jogurt-naturalny.html