Wykonanie
Po
żółtym serze przyszła kolej na
jogurt naturalny. Też domowy! I razem z Justyną z bloga niePieprz.pl robiłyśmy swoje
jogurty naturalne. Tym razem ja miałam rzucić pomysł, więc poszłam dalej w
nabiał, który uwielbiam pod każdą postacią. Przekonajcie się jakie to proste i codziennie możecie
mieć domowy
jogurt naturalny, który można zjeść z
musli bądź
owocami. Z mojego będzie jutro shake
bananowy.
Ja zrobiłam dwie wersje. Do jednej użyłam małego
jogurtu firmy Zott, który zawsze mam w lodówce. Drugi zrobiłam z
jogurtem Activia. Z pierwszego
jogurt wychodzi rzadki i według mnie idealnie nadaje się do koktajli. Z drugiego wyszedł bardziej gęsty i ten też odpoczywa na sitku przez kolejne 8 godzin i będzie gęsty
jogurt grecki.Dzisiaj przepis a właściwie sposób na wykonanie
naturalnego jogurtu w domu.Składniki :* litr
mleka 3,2% z jak najkrótszą datą ważności i nie UHT* mały kubek
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie :Zagrzać
mleko przez około 10 minut na małym gazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę -
mleko jest idealne. Do słoika przekładamy
jogurt, dolewamy stopniowo
mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z
jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz
jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki.