ßßß Cookit - przepis na Domowy jogurt grecki

Domowy jogurt grecki

nazwa

Wykonanie

Domowy jogurt naturalny na blogu już jest. Ja z niego zrobiłam jogurt grecki. I ta wersja smakuje mi najbardziej bo lubię gęste jogurty naturalne.
Składniki :
* litr mleka 3,2% z jak najkrótszą datą ważności i nie UHT
* mały kubek jogurtu naturalnego - u mnie sprawdza się Activia
Przygotowanie :
Zagrzać mleko przez około 10 minut na małym gazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę - mleko jest idealne. Do słoika przekładamy jogurt, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki na godzinę. Na sitku układamy gazę i przelewamy nasz jogurt. Zostawiamy na minimum 12 godzin. Przekładamy gęsty jogurt grecki do pojemnika.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/01/domowy-jogurt-grecki.html