Wykonanie
Domowy
jogurt naturalny na blogu już jest. Ja z niego zrobiłam
jogurt grecki. I ta wersja smakuje mi najbardziej bo lubię gęste
jogurty naturalne.
Składniki :* litr
mleka 3,2% z jak najkrótszą datą ważności i nie UHT* mały kubek
jogurtu naturalnego - u mnie sprawdza się Activia
Przygotowanie :Zagrzać
mleko przez około 10 minut na małym gazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę -
mleko jest idealne. Do słoika przekładamy
jogurt, dolewamy stopniowo
mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z
jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz
jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki na godzinę. Na sitku układamy gazę i przelewamy nasz
jogurt. Zostawiamy na minimum 12 godzin. Przekładamy gęsty
jogurt grecki do pojemnika.