Wykonanie
Ja za aż tak słodkimi pysznościami nie przepadam, ale
chałwę od czasu do czasu kupuję. Dlaczego więc nie zrobić sobie
chałwy w domu? I znowu z pomocą przyszła Justyna z bloga niePieprz.pl . Razem zrobiłyśmy kolejną domową rzecz. Tym razem na słodko. I muszę przyznać, że
chałwa wyszła pyszna. A przepis jest tak prosty.
Składniki :* 150g
sezamu* 3 łyżki
miodu bądź 7-8 świeżych
daktyliPrzygotowanie :Ziarna
sezamu uprażyć na patelni, uważając by się nie przypalił.
Daktyle obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem zblendować co trwa około 10 minut. Jeśli dodajemy
miód ten proces jest krótszy. Gdy wszystko dokładnie się połączy, przekładamy składniki na papier do pieczenia bądź silikonową matę i zagniatamy . Formujemy dowolne kształty, u mnie prostokąt. Zawijamy
chałwę w papier i odkładamy na przynajmniej pół godziny do lodówki żeby
chałwa stwardniała.