Wykonanie
Czy są zdrowe słodycze? Myślę, że
chałwę którą sama robię taka właśnie jest. Najważniejszym składnikiem do jej wykonania jest
sezam. Warto wiedzieć, że prawie 50%
sezamu stanowią tłuszcze, w tym w większości nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9). Tym samym
sezam mogą spożywać również osoby będące na diecie odchudzającej – nienasycone kwasy tłuszczowe nie odkładają się bowiem w postaci
tkanki tłuszczowej i, co więcej, wspomagają jej spalanie.Składniki200 g.
sezamu2-4 łyżki
miodu (ja dałam dwie łyżki)ok. 6 sztuk
daktyligarść
żurawin (z
żurawiną są lekko kwaskowe więc należy dodać nieco więcej
miodu by je dosłodzić ).Wykonanie:
Zaczynam od dokładnego zmielenia ziaren
sezamu. (
Mielę w elektrycznym młynku do
kawy, lecz można zmielić go w blenderem)Kiedy
sezam jest już kleisty wysypuję go do miski.Następnie
mielę pokrojone
daktyle bez pestek.Wsypuję do miski z
sezamem.Do
sezamu dodaję płynny
miód.Dokładnie wyrabiam ręką.Dzielę na dwie części.Z pierwszej części formuję małe kulki i odkładam.Do drugiej części wsypuję mieloną
żurawinę i również formuję kulki.Uwaga: Można nadać kształt przy pomocy małych foremek.
Ciekawostki:
Sezam pochodzi z Afryki, lecz już w czasach starożytnych przywędrował do Azji.
Sezam już w Starożytności wykorzystywany był do leczenia licznych schorzeń i dolegliwości.Działa moczopędnie, rozgrzewa organizm, ma właściwości przeciwnowotworowe, walczy z trądzikiem, zapobiega przerostowi gruczołu
krokowego, wspomaga układ nerwowy i układ odpornościowy, zmniejsza i reguluje ciśnienie
krwi, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, wzmacnia zęby i kości, zapobiega zaparciom, wzmacnia włosy i paznokcie itd.