ßßß Cookit - przepis na Domowa chałwa

Domowa chałwa

nazwa

Wykonanie

Czy są zdrowe słodycze? Myślę, że chałwę którą sama robię taka właśnie jest. Najważniejszym składnikiem do jej wykonania jest sezam. Warto wiedzieć, że prawie 50% sezamu stanowią tłuszcze, w tym w większości nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9). Tym samym sezam mogą spożywać również osoby będące na diecie odchudzającej – nienasycone kwasy tłuszczowe nie odkładają się bowiem w postaci tkanki tłuszczowej i, co więcej, wspomagają jej spalanie.
Składniki
200 g. sezamu
2-4 łyżki miodu (ja dałam dwie łyżki)
ok. 6 sztuk daktyli
garść żurawin (z żurawiną są lekko kwaskowe więc należy dodać nieco więcej miodu by je dosłodzić ).
Wykonanie:
Zaczynam od dokładnego zmielenia ziaren sezamu. (Mielę w elektrycznym młynku do kawy, lecz można zmielić go w blenderem)
Kiedy sezam jest już kleisty wysypuję go do miski.
Następnie mielę pokrojone daktyle bez pestek.
Wsypuję do miski z sezamem.
Do sezamu dodaję płynny miód.
Dokładnie wyrabiam ręką.
Dzielę na dwie części.
Z pierwszej części formuję małe kulki i odkładam.
Do drugiej części wsypuję mieloną żurawinę i również formuję kulki.
Uwaga: Można nadać kształt przy pomocy małych foremek.
Ciekawostki: Sezam pochodzi z Afryki, lecz już w czasach starożytnych przywędrował do Azji.
Sezam już w Starożytności wykorzystywany był do leczenia licznych schorzeń i dolegliwości.Działa moczopędnie, rozgrzewa organizm, ma właściwości przeciwnowotworowe, walczy z trądzikiem, zapobiega przerostowi gruczołu krokowego, wspomaga układ nerwowy i układ odpornościowy, zmniejsza i reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, wzmacnia zęby i kości, zapobiega zaparciom, wzmacnia włosy i paznokcie itd.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/domowa-chalwa