Wykonanie
Dzień dobry!Do Polski nadchodzi fala upałów,
pora się na nie dobrze przygotować...
Woda, kostki
lodu,
cytrusy i inne ulubione dodatki do lemoniady, orzeźwiające
drinki, lekkie dania bez gotowania i...
lody!Niestety sezon na
borówki już się kończy, będąc w sobotę na zakupach widziałam je tylko na dwóch stoiskach, oczywiście zaopatrzyłam się na kilka dni, bo uwielbiam szybkie koktajle z nich z dodatkiem
maślanki. Postanowiłam mój ulubiony koktajl przekształcić w pyszne
lody, na które Was dzisiaj zapraszam!
Składniki:400 g
maślanki250 ml
śmietanki 30%½ l
borówek (
jagód)100 g
cukruWykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Ubitą
śmietankę delikatnie mieszamy z
maślanką, dodajemy umyte, oczyszczone z ogonków i osuszone
borówki. Masę wlewamy do maszynki do
lodów i kręcimy
lody ok. 30 minut.
Lody można przygotować również bez maszynki, miksując je co 30 minut w czasie mrożenia.
Smacznego!