ßßß Cookit - przepis na Lemoniada bazyliowo-cytrynowa

Lemoniada bazyliowo-cytrynowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzień dobry!
Wczorajsze popołudnie to chwilowe ochłodzenie - ulewa, burza z piorunami i później przyjemny, rześki wieczór. Jednak mimo chwilowego spadku temperatury upały nie dadzą tak szybko za wygraną...
W upalny dzień bardzo łatwo o odwodnienie organizmu, więc trzeba się zaopatrzyć w smaczne, orzeźwiające napoje. Taka też jest moja dzisiejsza lemoniada - bazyliowo-cytrynowa. Przygotujcie od razu większą ilość, bo na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:
duży pęczek bazylii
4 cytryny
cukier (lub dowolna inna substancja słodząca)
ok. 5 l schłodzonej wody
Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, jedną z nich cienko obieramy, skórkę umieszczamy w blenderze. Ze wszystkich cytryn wyciskamy sok.
Bazylię dodajemy do skórki z cytryny, dodajemy odrobinę wody i dokładnie blendujemy. Powstałą pulpę zalewamy wodą, dokładnie płuczemy naczynie blendera, a następnie całość przelewamy przez sitko do naczynia w którym będzie lemoniada - u mnie kilku litrowy słój z kranem. Przez sitko przelewamy również sok z cytryny. Całość zalewamy wodą i dosładzamy cukrem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy i delektujemy się orzeźwiającym napojem w gorący dzień.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/08/lemoniada-bazyliowo-cytrynowa.html