ßßß
Oczywiście do swojego kompotu możecie dodać ulubione owoce, nawet i świeże jabłka czy gruszki, ja prezentuję Wam wersję, którą przygotowałam w tym roku.Składniki:250 g suszonych jabłek250 g suszonych moreli250 g suszonych gruszek (można dodać 1 gruszkę wędzoną)200 g suszonych śliwekkilka goździkówopcjonalnie cukier lub miódpomarańczaWykonanie:Na dzień przed Wigilią wszystkie suszone owoce zalewamy wodą, aby namokły (owoce mają być zakryte wodą). W Wigilię gotujemy kompot - dodajemy do niego goździki, wyszorowaną pomarańczę pokrojoną w plastry, gotujemy ok. 20 minut na średnim ogniu.Następnie przecedzamy go aby był klarowny, usuwamy owoce, które się rozpadły w czasie gotowania (u mnie część jabłek i śliwek). Jeśli kompot jest mało słodki dosładzamy go cukrem lub miodem. Można go również rozcieńczyć przegotowaną wodą.Kompot wraz z owocami wlewamy do dzbanka.
Smacznego!