Wykonanie
Dzień dobry!Jakiś czas temu miałam okazję brać udział w konferencji prasowej dotyczącej festiwalu Terra Madre Slow Food Festival . Impreza odbędzie się już w ten weekend, więc postanowiłam napisać dla Was kilka słów o niej.
Terra Madre, to będą 3 dni wypełnione świetnym jedzeniem - warsztatami, degustacjami, laboratoriami smaku, prelekcjami i spotkaniami.Przeczytajcie co o festiwalu
mówi jego pomysłodawca dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska- Chcemy, by Terra Madre - Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz
przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety.TARGI8 i 9 listopadaMiędzynarodowe Centrum Targowo-Konferencyjne EXPO
Krakówul. Galicyjska 9godz. 11-19 w sobotęgodz. 10-18 w niedzielęCo tam znajdziecie? Świeżą gęsinę,
sery zagrodowe, dojrzałą
wołowinę i soczystą
jagnięcinę,
ryby bałtyckie i słodkowodne,
miody, doskonałe
pieczywo i
słodycze przygotowane zgodnie z tradycją cukierniczą. Na targach pojawi się blisko 70 producentów. Będzie można spróbować m.in. półgęsków i serwolatki od Wiesława Dreszlera, prawdziwych
oscypków od Wojtka Komperdy,
słodyczy z Consonni,
chlebów od Piskorka,
kozich serów z różnych rejonów Polski,
soków i wypalanej w
Krakowie kawy. Podczas targów specjały ze swoich regionów zaprezentują convivia Slow Food z całej Polski. Koneserzy trunków będą mogli spróbować m.in. destylatów z Tłoczni Maurera, najnowszych
polskich cydrów rzemieślniczych,
nalewek Karola Majewskiego oraz win z różnych zakątków Europy. Winiarze otworzą zarówno butelki z radosnym młodym
winem, jak i z bardziej ustatkowanymi trunkami, swoje
piwa zaprezentują browary rzemieślnicze.KOLACJEW
Krakowie pojawią się szefowie kuchni rekomendowanych przez Slow Food restauracji, by w piątek i sobotę w krakowskich lokalach przygotować specjalne kolacje.Studio Twój Kucharz oraz Witek Iwański przedstawą swój pomysł na nowoczesną kuchnię polską.Bartosz Budnik wraz z szefem Ancory Mateuszem Turajem na warsztat weźmie polskie
ryby słodkowodne i węgierskie
wina z
winnicy Pendits.Gęsinę poda Dominik Narloch, który gościć będzie u Łukasza Cichego w Białej Róży.W Ed Redzie Adam Chrząstowski i Aleksander Baron skupią się na podrobach.Polskie specjalności od Bałtyku po Tatry przedstawią w Wierzynku Mariusz Siwak oraz Marcin Sołtys.W Sierakowie
dziczyznę podadzą Rafał Kopicki i Janusz Fic.Rezerwacji miejsca na kolacji można dokonać za pośrednictwem restauracji, która przygotowuje kolacje.GOŚCIE SPECJALNIGościem festiwalu będzie Wojciech Modest Amaro. Spotkanie z nim odbędzie się na terenie Targów w sobotę o godz. 11 . 30.Zaplanowano także spotkania m.in. z Leszkiem Likusem (niedziela, godz. 11:30) i Robertem Makłowiczem (niedziela, godz. 16:30). Rozmowy z gośćmi Terra Madre - Slow Food Festival poprowadzi Jacek Szklarek. Wstęp na spotkania wolny.LABORATORIAObok targów i kolacji, atrakcją festiwalu są liczne laboratoria, podzielone na trzy sekcje:„Pi攄Jeść”„Gotuje się”Udział w każdym laboratorium po wcześniejszym zgłoszeniu:
[email protected]. Koszt laboratoriów to 25 zł. Laboratoria będą odbywać się na terenie Targów.Dokładnego programu, szczegółów odnośnie laboratoriów czy też kolacji szukajcie na facebookowej stronie festiwalu .
Wracając do wspomnianej konferencji prasowej - oprócz informacji o festiwalu Terra Madre, jak również 2. Krakowskim Festiwalu Młodego
Wina, który też odbędzie się w nadchodzący weekend, wręczono prestiżowe wyróżnienie jakim jest rekomendacja Slow Food Polska dla restauracji Trzy
Rybki i jej Szefa Kuchni Krzysztofa
Żurka. Restauracja Trzy
Rybki znajduje się w Hotelu Starym, przy ulicy Szczepańskiej. W menu znajdziecie nowoczesne interpretacje tradycyjnych receptur oraz mnóstwo regionalnych produktów.
My się pojawimy na festiwalu, a Wy? :-)