Wykonanie
Dzień dobry!Co jadacie na drugie śniadania? Ja ostatnio
doszłam do wniosku, że można przygotowywać sobie smaczne i pożywne koktajle :-). I tak oto wczoraj połączyłam
mango i
kokosa i całkiem smacznie wyszło, na pewno to ten przepis zagości u mnie na stałe.
Zapraszam!Składniki:1 bardzo dojrzałe
mangowoda kokosowa z 1
kokosamiąższ
kokosa z 1/2
orzecha200 ml
mlekacukierWykonanie:Największym problemem przy tym przepisie będzie
kokos :-).Aby wybrać dobrego
kokosa w sklepie pamiętajmy, że na zewnątrz nie powinien
mieć żadnych uszkodzeń i pęknięć, a po potrząśnięciu musimy słyszeć przelewający się płyn.Najpierw czubkiem noża staramy się wydrążyć dziurkę w jednym z 3 oczek
kokosa, jedno jest zdecydowanie bardziej miękkie niż pozostałe. W ten sposób wylewamy
wodę kokosową.Aby rozłupać
kokosa wystarczy przez kilka minut uderzać go tępą stroną noża, aż pęknie na pół.Podważamy biały miąższ nożem i wyciągamy go. Skórkę łatwo usuniemy obieraczką do warzyw.
Mango obieramy, odkrawamy miąższ od pestki, wrzucamy razem z
kokosem do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy.
Dodajemy
cukier i
mleko i ponownie blendujemy.Koktajl jest gotowy!Smacznego!