ßßß
Zapraszam!Składniki:Zabajone:3 żółtka (z jaj o rozmiarze L)2,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego95 ml słodkiego cydru (np. CiderInn 7%)Jabłka:1 duże jabłkokilka łyżek płynnego miodupół łyżeczki cynamonucynamon i listki mięty do dekoracjiWykonanie:W dużym garnku gotujemy wodę (niecałe pół garnka). Żółtka razem z cukrami umieszczamy w metalowej misie. Ubijamy na białą, puszystą masę. Dodajemy cydr ciągle ubijając. Misę umieszczamy na garnku, woda nie może dotykać spodu misy. Wyłączamy gaz. Ubijajamy masę przez około 5-10 minut. Powstała pianka powinna być sztywna.Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, wrzucamy jabłka i smażymy, aż nabiorą złoty koloru. Pod koniec dodajemy cynamon.Na spód każdego z 4 pucharków nakładamy jabłka, a następnie przykrywamy je zabajone. Wierzch oprószamy delikatnie cynamonem i dekorujemy miętą.Smacznego!