Wykonanie
Cześć!Robiliście już kiedyś
cake pops?

Ja nie robiłam nigdy, aż do tego dnia, gdy zaświtał mi w głowie pewien pomysł :-).Takie
słodycze na patyku robi się niezwykle łatwo, potrzeba tylko trochę ciasta, np. babki piaskowej czy też
biszkoptu,
serek,
czekoladę i posypkę i można się zabierać do pracy!Polecam zrobić je razem z dziećmi, bo będzie to dla nich fajna zabawa :-).Zapraszam!Składniki:350 g babki piaskowej lub
biszkoptu (
linki do przepisów powyżej)200 g
serka kremowego (
mascarpone lub
śmietankowy kremowy)
biała czekoladaposypki
cukrowesłomki lub patyczkiWykonanie:Ciasto kruszymy na bardzo drobne okruchy, kiedy ciasto jest już lekko suche, łatwiej się kruszy, jednak świeże z odrobiną większej pracy też pokruszymy.Okruchy łączymy dokładnie z
serkiem i wyrabiamy zwarte ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i chłodzimy 15 minut w zamrażalniku.Ze schłodzonego ciasta formujemy jajeczka, które znów musimy schłodzić 15 minut.

W tym czasie możemy roztopić
białą czekoladę w kąpieli
wodnej.W każde jajeczko wbijamy dość głęboko słomkę lub patyczek (do połowy głębokości) i obtaczamy w
czekoladzie (cienka warstwa) i posypce, tak aby całkowicie pokryła lizaka z ciasta.Następnie wbijamy słomki np. w styropian i czekamy aż nasze
cake pops całkiem zastygną.

Dekorujemy kokardkami i mamy wspaniałą słodką przekąskę na Wielkanoc!Smacznego!