ßßß Cookit - przepis na Jaffa muffins

Jaffa muffins

nazwa

Wykonanie

Cześć :)
Przy okazji wpisu o śniadaniowych scones pisałam Wam o dżemie mandarynkowym.
Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go w kolejnym przepisie.
Jaffa muffins, to nic innego jak biszkoptowe babeczki nawiązujące do słynnych "jaffa cakes" czyli znanych dla nas, w Polsce, pod nazwą delicje.
Jaffa cakes to jak każdy wie, ciastko składające się z trzech części - okrągłego biszkoptu, galaretki pomarańczowej (teraz znajdziemy już każdy smak w tym wypieku) i polewy czekoladowej.
Ta przekąska została wprowadzona do sprzedaży przez firmę McVitie's już w 1927 roku!
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Zapraszam!
Składniki:
2 jajka
160 ml mleka
75 g roztopionego masła
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
225 g mąki pszennej
90 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka proszku do pieczenia
dżem mandarynkowy (może być również pomarańczowy)
150 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30%
czekoladowe płatki
Wykonanie:
Ciasto na muffinki wykonuje się zawsze tak samo.
Mokre składniki łączy się w jednej misce, a suche w drugiej, a następnie do mokrych dodaje się stopniowo suche i miesza, mogą pozostać grudki.
Tak jest również w tym przypadku.
Papilotki wypełniamy mniej więcej do ponad połowy wysokości i na każdej dajemy kleks z dżemu i następnie przykrywamy niewielką ilością ciasta.
Dżem prawie na pewno opadnie na spód muffinek, jednak to nie zepsuje ich smaku.
Możecie je jednak nadziać po upieczeniu - przeciąć na pół i posmarować dżemem, nadziać za pomocą szprycy i końcówki do nadziewania lub wyciąć w babeczce dziurkę przyrządem do wydrążania jabłek (istnieją również specjalnie do "wydrążania" muffinek).
Pieczemy je ok. 25 minut w 180 st.
Po ostudzeniu wykonujemy polewę.
Śmietankę podgrzewamy aż się zagotuje. Następnie wrzucamy do niej połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Pokrywamy nią nasze muffinki i posypujemy płatkami czekoladowymi.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/01/jaffa-muffins.html