Wykonanie
Szał
porzeczki,
jagód i
malin!
Uwielbiam twórczo czyścić lodówkę :) Tym razem ostał mi się napoczęty
jogurt naturalny ze zbliżającym się do końca terminem przydatności. No cóż z nim począć - no oczywiście że upiec ciasto
jogurtowe !!! Z racji, iż
jogurtu było ciut więcej niż w oryginalnym przepisie (do podejrzenia choćby tu - Ciasto
jogurtowe z
czarną porzeczką lub tu - Ciasto
jogurtowo-
gruszkowe z kubeczka), proporcje ciasta lekko zmodyfikowałam i użyłam większej niż zwykle blachy do pieczenia.
Składniki na średnią, kwadratową blachę 28x28cm, przy użyciu kubeczka
jogurtu wielkości 350g :1 kubeczek
jogurtu naturalnego (350g) - gęsty4
jajka - średnie1 kubeczek
oleju1 kubeczek
cukru - zmniejszyłam ilość
cukru z 1 i 1/3 szkl., chciałam poczuć kwaskowatość
owoców w cieście :)1 mały
cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego
cukru waniliowego(wyrób własny TU)3 kubeczki
mąki pszennej - u mnie tortowa2 łyżeczki
proszku do pieczenia - czubate5-6 garści mrożonych lub świeżych
owoców letnich - u mnie
czerwona porzeczka,
jagody i
malinyDo dużej miski wyłożyć
jogurt. Wbić całe
jaja. Kubeczka po
jogurcie użyć do odmierzenia
oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką.Kubeczek po
jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość
cukru i
mąki wsypując do drugiej miski. Dodać
proszek do pieczenia i
cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką.Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie
mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić umyte i osuszone
owoce świeże lub mrożone - u mnie
czerwona porzeczka,
jagody i
maliny .Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość
owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia.Ciasto wychodzi wilgotne, bardzo delikatne w smaku i długo zachowuje świeżość - no w końcu
jogurtowe!
Ogromnie się cieszę, iż SMAKER wybrał moje Ciasto
jogurtowe z
owocami letnimi jako Przepis dnia 27.08.2015 . Dziękuję!!!