ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z owocami letnimi

Ciasto jogurtowe z owocami letnimi

nazwa

Wykonanie

Szał porzeczki, jagód i malin!
Uwielbiam twórczo czyścić lodówkę :) Tym razem ostał mi się napoczęty jogurt naturalny ze zbliżającym się do końca terminem przydatności. No cóż z nim począć - no oczywiście że upiec ciasto jogurtowe !!! Z racji, iż jogurtu było ciut więcej niż w oryginalnym przepisie (do podejrzenia choćby tu - Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką lub tu - Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka), proporcje ciasta lekko zmodyfikowałam i użyłam większej niż zwykle blachy do pieczenia.
Składniki na średnią, kwadratową blachę 28x28cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 350g :
1 kubeczek jogurtu naturalnego (350g) - gęsty
4 jajka - średnie
1 kubeczek oleju
1 kubeczek cukru - zmniejszyłam ilość cukru z 1 i 1/3 szkl., chciałam poczuć kwaskowatość owoców w cieście :)
1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego(wyrób własny TU)
3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate
5-6 garści mrożonych lub świeżych owoców letnich - u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny
Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką.
Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki wsypując do drugiej miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką.
Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić umyte i osuszone owoce świeże lub mrożone - u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny .
Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia.
Ciasto wychodzi wilgotne, bardzo delikatne w smaku i długo zachowuje świeżość - no w końcu jogurtowe!
Ogromnie się cieszę, iż SMAKER wybrał moje Ciasto jogurtowe z owocami letnimi jako Przepis dnia 27.08.2015 . Dziękuję!!!
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/08/ciasto-jogurtowe-z-owocami-letnimi.html