Wykonanie
Zdrowo,
tuńczykowo!

Już żaliłam się kiedyś TU, że to co zdrowe, dietetyczne, niskokaloryczne, jest wbrew filozofii życia Pana
Męża - nie tknie ani grama! Dlatego większość posiłków pro-zdrowotnych muszę obecnie planować na 1-osobowe porcje - tylko dla siebie.Poniżej pomysł na nieskomplikowaną, ale jakże pyszną
sałatkę z
tuńczykiem z dodatkiem
oleju kukurydzianego BIOLEVITA - propozycja na zdrową i lekką kolację czy śniadanko.

W szybkim
skrócie:
olej kukurydziany BIOLEVITA (więcej info TU lub TU) - uzyskiwany metodą tłoczenia na zimno bogaty jest w kwasy omega-6 i 9, oraz w witaminy E i K.Przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we
krwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy.Odznacza się
pomarańczową barwą i wyrazistym smakiem. Nietuzinkowe dopełnienie ulubionej sałatki :)Składniki na porcję 1-osobową:1/2 puszki
tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) - może być zarówno rozdrobniony jak i w kawałkach2 łyżki
zielonego groszku (50g) - u mnie
młody groszek z Ojcowej działeczki ogrodniczej, który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach2 łyżki
fasoli czerwonej z puszki (50g)2 łyżki posiekanej
cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę1
ogórek kiszony (30g)- mały1 łyżeczka
oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce(dostępna m.in. TU)
sól,
pieprz do smaku
Groszek i
fasolę odcedzić z wody/zalewy.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku.
Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać
tuńczyka z warzywami,
olejem i
przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z kromką
pieczywa chrupkiego. Smacznego!


