ßßß Cookit - przepis na Powidła bez mieszania

Powidła bez mieszania

Składniki

Wykonanie

Przepis na te powidła jest w naszej rodzinie od lat... Jest idealny - wystarczy wydrylować pestki, wrzucić do garnka i gotować... Aż stwierdzimy, że wystarczy. jest tylko jeden warunek! Nie wolno włożyć do nich łyżki! :) Wiem, jak to brzmi - naprawdę nie wolno mieszać, próbować, potrząsać garnkiem... Trzeba zostawić je w spokoju... Obiecuję, że efekt jest tego wart :)
Składniki:
3 kg wydrylowanych śliwek węgierek
1/2 kg cukru
3 łyżki octu
Sposób przygotowania:
Na dno dużego garnka wlej ocet. Wrzuć umyte i wydrylowane śliwki i zasyp cukrem. Odstaw je na noc. Rano postaw na gazie i bez przykrycia doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 godzin - czas gotowania zależny jest od ilości wody w owocach; raz gotowałam blisko 9 godzin!
Pamiętaj tylko, by nie mieszać!
Gotowe powidła - gdy w garnku będzie mniej niż połowa pierwotnej zawartości :) - przełóż do przygotowanych wcześniej słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/09/powida-bez-mieszania-bez-foto.html