Wykonanie
Przepis na te powidła jest w naszej rodzinie od lat... Jest idealny - wystarczy wydrylować pestki, wrzucić do garnka i gotować... Aż stwierdzimy, że wystarczy. jest tylko jeden warunek! Nie wolno włożyć do nich łyżki! :) Wiem, jak to brzmi - naprawdę nie wolno mieszać, próbować, potrząsać garnkiem... Trzeba zostawić je w spokoju... Obiecuję, że efekt jest tego wart :)Składniki:3 kg wydrylowanych
śliwek węgierek1/2 kg
cukru3 łyżki
octuSposób przygotowania:Na dno dużego garnka wlej
ocet. Wrzuć umyte i wydrylowane
śliwki i zasyp
cukrem. Odstaw je na noc. Rano postaw na gazie i bez przykrycia doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 godzin - czas gotowania zależny jest od ilości
wody w owocach; raz gotowałam blisko 9 godzin!Pamiętaj tylko, by nie mieszać!Gotowe powidła - gdy w garnku będzie mniej niż połowa pierwotnej zawartości :) - przełóż do przygotowanych wcześniej słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.