Wykonanie
Olej rzepakowy znów jest doceniany. Dumnie stoi na sklepowych półkach obok
oliwy z oliwek i
oleju słonecznikowego. Podobno jest cennym źródłem kwasów omega 3.
Olej rzepakowy obniża poziom cholesterolu, pomaga w przyswajaniu witamin A, E, D i K, wspomaga redukcję
tkanki tłuszczowej, reguluje przemianę materii, poprawia nastrój poprzez wytwarzanie hormonu szczęscia! Jeśli będziecie
mieć okazję, polecam kupno
oleju rzepakowego firmy
Fitness & Natura - warto :)
Wykorzystałam go jako główny składnik marynaty do
śledzika, który jest, moim zdaniem, idealnym do wódeczki. Kto jadł i pił, ten wie ;)
Składniki :2
cebule4
filety śledziowe solone4 lyzki
soku z cytryny1 szkl.
Oleju rzepakowegoLiść laurowyZiele angielskiePieprz ziarnisty
SólSposób przygotowania :
Śledzie zalej zimną
wodą i pozostaw co najmniej na kilka godzin.
Cebulkę pokrój w krążki,
posól, pozostaw do zmiękczenia.
Śledzie osusz, pokrój w paski, wymieszaj z
cebulą,
przyprawami. Przełóż do słoika, zalej
olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce