ßßß Cookit - przepis na Wiśnie w cukrze

Wiśnie w cukrze

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przyznajcie się, kto lubi smak wiśni w środku zimy? Skubaniec, z galaretką, śmietanowiec, kruchy, błyskawiczny... Każdy z nas ma swojego ulubieńca. Nie będzie jednak żadnego z nich bez przygotowań w wiśniowym sezonie. Najprostszym sposobem, który znam na przechowywanie wiśni do ciasta, jest wiśnia w cukrze. Myślę, że znacie, ale dla początkujących pań domu zapisany przepis może okazać się przydatny.
Składniki:
wiśnie
cukier
Sposób przygotowania:
Wiśnie umyj i wydryluj. Włóż do słoików - ja wybieram takie 900-1000 ml (porcja akurat na ciasto :)). Na wierzch wsyp po 2 łyżki cukru. Zakręć, potrząśnij słoikiem.
Na dno dużego garnka do pasteryzacji połóż ściereczkę, ustaw zakręcone słoiki i zalej wodą do 2/3 wysokości. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj 20 minut. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, wyjmij z garnka i odwróć słoiki z wiśniami do góry dnem. Przechowuj w suchym miejscu, aż poczujesz chęć na ciasto z wiśniami :)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2013/07/przyznajcie-sie-kto-lubi-smak-wisni-w.html