ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

nazwa

Wykonanie

Mamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki.
Składniki:
(duża forma 34 cm x 25 , 5 cm x 7 cm)
ciasto:
500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
300 g zimnego masła
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
masa z jabłek:
2 kg twardych jabłek (antonówka, szara reneta)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
pianka budyniowa:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
dodatkowo:
cukier puder do posypania
bułka tarta do posypania pod jabłka
Przygotowanie:
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki.
Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, gotować 7 minut bez mieszania (jeśli jabłka są mało soczyste to podlać 1/4 szklanki wody). Następnie dodać cukier i cynamon (wymieszać), wlać sok z cytryny z rozmieszaną mąką ziemniaczaną, gotować 2 minuty.
Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, gdy piana będzie sztywna dodać budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach.
Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia.
Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/09/szarlotka-z-pianka.html