ßßß Cookit - przepis na Lody cztery smaki

Lody cztery smaki

nazwa

Wykonanie

Czy jest ktoś kto w upalne dni nie lubi lodów? Myślę, że taką osobę trudno byłoby znaleźć. Lody proponuję zrobić samemu, wtedy wiemy co jemy. Nie faszerujemy się wszelkiego rodzaju uzdatniaczami i poprawiaczami smaku, wyglądu i lody truskawkowe naprawdę są truskawkowe, a nie o syntetycznym zapachu truskawek. Robione bez maszyny i z wielkim zniecierpliwieniem wśród domowników, kiedy one w końcu się zamrożą. Efekt był pyszny i z wielką przyjemnością delektowaliśmy się każdym ze smaków lodów. Moim faworytem były lody kiwi + banan i truskawka + mięta.
Składniki:
Lody kiwi + banan
3 średnie kiwi (dojrzałe, obrać ze skóry)
1 średni banan (dojrzały)
100 ml słodkiej śmietany 30%
2 - 3 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
1 łyżka alkoholu
1 łyżka soku z cytryny
Lody truskawka + mięta
1/2 kg dojrzałych truskawek
1/2 szklanki listków świeżej mięty
3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
100 ml słodkiej śmietany 30%
1 łyżka alkoholu
1 łyżka soku z cytryny
Lody truskawka + śmietana
1/2 kg dojrzałych truskawek
200 ml słodkiej śmietany 30%
3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
1 łyżka alkoholu
1 łyżka soku z cytryny
Lody jabłko + pomarańcza
2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić)
3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok)
100 ml słodkiej śmietany 30%
1 łyżka alkoholu
1 łyżka soku z cytryny
3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
Przygotowanie:
Każdy smak lodów oddzielnie rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ilość cukru dostosować do swoich wymagań.
Przelać każdy rodzaj do oddzielnych plastikowych pojemników, wstawić do zamrażarki i tak co 30 - 40 minut wyjmować i mieszać, rozdrabniając blenderem powstające kryształki lodu. Czynność powtarzać do momentu, aż nie będzie możliwa do wykonania.
Przed podaniem zamrożone lody wyjąć na chwilę z zamrażarki by się lekko zluzowały, będą się lepiej nakładać.
Jeśli mamy maszynę do lodów to punkt 2 pominąć i postąpić zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.
Można śmietanę zastąpić jogurtem greckim, wtedy lody będą mniej kaloryczne, a nadal bardzo smaczne.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/06/lody-cztery-smaki.html