Wykonanie

Czy jest ktoś kto w upalne dni nie lubi lodów? Myślę, że taką osobę trudno byłoby znaleźć.
Lody proponuję zrobić samemu, wtedy wiemy co jemy. Nie faszerujemy się wszelkiego rodzaju uzdatniaczami i poprawiaczami smaku, wyglądu i
lody truskawkowe naprawdę są
truskawkowe, a nie o syntetycznym zapachu
truskawek. Robione bez maszyny i z wielkim zniecierpliwieniem wśród domowników, kiedy one w końcu się zamrożą. Efekt był pyszny i z wielką przyjemnością delektowaliśmy się każdym ze smaków
lodów. Moim faworytem były
lody kiwi +
banan i
truskawka +
mięta.Składniki:
Lody kiwi +
banan3 średnie
kiwi (dojrzałe, obrać ze skóry)1 średni
banan (dojrzały)100 ml słodkiej
śmietany 30%2 - 3 łyżki
cukru pudru lub trzcinowego1 łyżka
alkoholu1 łyżka
soku z cytrynyLody truskawka +
mięta1/2 kg dojrzałych
truskawek1/2 szklanki listków świeżej
mięty3 - 4 łyżki
cukru pudru lub trzcinowego100 ml słodkiej
śmietany 30%1 łyżka
alkoholu1 łyżka
soku z cytrynyLody truskawka +
śmietana1/2 kg dojrzałych
truskawek200 ml słodkiej
śmietany 30%3 - 4 łyżki
cukru pudru lub trzcinowego1 łyżka
alkoholu1 łyżka
soku z cytrynyLody jabłko +
pomarańcza2 duże
jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić)3 średnie
pomarańcze (wycisnąć sok)100 ml słodkiej
śmietany 30%1 łyżka
alkoholu1 łyżka
soku z cytryny3 - 4 łyżki
cukru pudru lub trzcinowegoPrzygotowanie:Każdy smak
lodów oddzielnie rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ilość
cukru dostosować do swoich wymagań.Przelać każdy rodzaj do oddzielnych plastikowych pojemników, wstawić do zamrażarki i tak co 30 - 40 minut wyjmować i mieszać, rozdrabniając blenderem powstające kryształki
lodu. Czynność powtarzać do momentu, aż nie będzie możliwa do wykonania.Przed podaniem zamrożone
lody wyjąć na chwilę z zamrażarki by się lekko zluzowały, będą się lepiej nakładać.Jeśli mamy maszynę do
lodów to punkt 2 pominąć i postąpić zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.Można
śmietanę zastąpić
jogurtem greckim, wtedy
lody będą mniej kaloryczne, a nadal bardzo smaczne.