Wykonanie
Płatki owsiane, to
płatki produkowane z owsa siewnego. Zawierają węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają mózgowi stabilne źródło glukozy. Dzięki
czemu możemy uniknąć porannego zmęczenia.
Płatki owsiane są źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, dzięki któremu uczucie sytości trwa dłużej i usprawnia pracę jelit.Ponadto mają one korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we
krwi i mogą zmniejszać ryzyko zachorowań na chorobę wieńcową
serca.Minusem jest to, że owies zaliczamy do ziaren zbóż posiadających gluten. Dla osób, którym nie wyrządza on krzywdy jest niczym, natomiast osoby cierpiące na nietolerancję glutenu powinny unikać
płatków owsianych. Niektóre firmy produkują
płatki owsiane bez glutenu, więc można cieszyć się ich zdrowotnością.Należy pamiętać, aby nie spożywać ich na surowo, gdyż w takiej formie są ciężkostrawne.Oto moje propozycje podania:Batoniki owsiane z
suszonymi owocami,Pieczona owsianka z
jabłkami,Pieczone
jabłka z
płatkami owsianymi,Gotowana owsianka z ulubionymi dodatkami,Batonik
musli z orzechami i
gruszkąMam nadzieję, że przekonałam Cię do
płatków owsianych. Spróbuj wprowadzić je do swojej diety, bo warto :)