Wykonanie
Muffiny z
bananami to najprostszy sposób na zaspokojenie głodu na słodkości. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Gorzka czekolada i smak
bananów sprawiają, że ten smakołyk zasmakuje dorosłym i dzieciom. Gdy masz mało czasu a spodziewasz się nie spodziewanych gości przygotuj te muffiny.Porcja na 18 muffinówSkładniki:2,5 szklanki
mąki pszennej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia (płaskie),pół łyżeczki
sody oczyszczonej,2 łyżki
cukru waniliowego ( lub opakowanie
cukru wanilinowego),70 ml
oleju,2
jajka,szklanka
mleka,2 duże
banany,4 kostki
czekolady gorzkiejPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.Do miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną, dodać
cukier waniliowy. Wymieszać. Do mniejszej miski wybić
jajka, wlać
mleko i
olej, całość wymieszać widelcem na gładką masę.
Banany obrać ze skórki, pokroić w grubsze kawałki i wsypać do misy blendera. Zmiksować na gładką masę, dodać do mokrych składników, wymieszać. Mokre składniki przelać do miski z suchymi, dokładnie wymieszać dużą łyżką. Dodać pokrojoną
czekoladę. Wymieszać. Do foremek na muffiny przełożyć masę (1/3 wysokości formy). Muffiny piec 25 min w temp. 190 stopni.