Wykonanie
Zapach
przyprawy korzennej roznoszący się w całej kuchni zwiastuje pierniczki,lecz nie dziś. Pyszne, pachnące i puszyste muffiny piernikowe to zapowiedź zbliżających się świąt. Nie zawsze każdy ma czas aby upiec pracochłonne pierniczki, zatem te szybkie babeczki mogą je zastąpić. Zapewniam, że będą smakowały. Dodatkowo można je udekorować
polewą czekoladową i świątecznymi posypkami, np. srebrnymi kuleczkami.Ilość sztuk: 15Składniki:2 szklanki
mąki pszennej,0,5 szklanki
cukru,łyżeczka
kakao,1 łyżka
przyprawy korzennej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki płynnego
miodu,1 szklanka
mleka,1/3 szklanki
oleju,1 duże
jajoPrzygotowanie:Do miski przesiać
mąkę,
kakao,
przyprawę korzenną i
proszek do pieczenia, wymieszać. Do drugiej miski wbić
jajo, wlać
mleko i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę mokrych składników, wymieszać . Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać dokładnie. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temp. 190 stopni przez 25 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.