Wykonanie
Udając się na rynek, gdzie można kupić świeże
owoce i warzywa zmierzam do straganu z
paprykami. Wybieram czerwone i najdojrzalsze oczywiście słodkie, ale kupuję też kilka
papryczek chilli. W domu wyciągam przepis i przygotowuję najlepszą, najbardziej
paprykową pastę. Jej pyszny smak wzbogaci kanapki z
serem żółtym, a także pizzę. Można jej używać w zastępstwie
ketchupu. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, zrobić i już po wystygnięciu raczyć się kanapką z pastą
paprykową.Składniki:3 kg
słodkiej papryki,20 dag
papryki chilli,8 dag
soli,1/2 litra
oleju,1/2 kg
cukru,60 dag
przecieru pomidorowego,2 główki
czosnku,7
liści laurowych,1 i 1/4 szklanki
octuPrzygotowanie:
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, zmielić w maszynce do
mięsa. Do garnka wlać
olej,
ocet, dodać
liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku,
sól,
cukier i
przecier pomidorowy. Zagotować. Gdy zalewa zacznie wrzeć dodać
paprykę. Wszystkie składniki wymieszać i gotować 15-20 min na małym ogniu. Gorącą pastę przełożyć do słoików, najlepiej małych i dokładnie zakręcić.