Wykonanie
Może być żółta lub zielona. Sezon
cukiniowy w pełni zatem
pora na szybki research przepisów z tym warzywem w roli głównej.
Cukinia jest źródłem witamin, lekkim warzywem w sam raz na okres odchudzania, gdyż ma w sobie dużo
wody. Ponadto umożliwia detoks i ochrania organizm przed szkodliwymi substancjami.Doskonale sprawdza się jako składnik zupy, wegetariańskich placuszków, czy dodatku do obiadu. Jeśli macie nadmiar możecie ją zamrozić lub zrobić z niej
przetwory.Pomysł 1- Bigos z
cukiniiGdy w lodówce lub na grządce okazała
cukinia, a w domu domownicy z wielkim apetytem na obiad z
mięsem wykorzystaj ją do zrobienia tego dania.
Kiełbasa w roli sycącego rodzaju
mięsa natomiast
cukinia,
cebula i
pomidory jako zdrowy, warzywny dodatek. Ponadto możesz ugotować
ziemniaki lub
kaszę gryczaną i voila pyszny i sycący obiad gotowy.Pomysł 2-
Cukinia jako dodatek do obiadu, czyli
Cukiniowe paski pachnące
pietruszką lub Młodziutka, gotowana
cukinia polana
oliwą ziołowąZapewne często myślicie co podać do obiadu- surówka, a może ugotowana szparagówka z
bułką tartą? A co jeśli jest sezon na
cukinie i w ogródku rośnie taka młodziutka, mała
cukinka która aż się prosi żeby coś z niej przyrządzić? Moją ulubioną alternatywą jest ugotowanie
młodej cukinii na wodzie, a następnie pokrojenie jej w plasterki i polanie ulubioną
oliwą ziołową . Ciekawym pomysłem jest też usmażenie pasków
cukinii i posypanie posiekaną
natką pietruszki. A Wy co wybierzecie?Pomysł 3-
Makaronowy przysmak z
cukinią i
czosnkiemTen przepis wykorzystuję najczęściej w piątki, gdyż to dzień bez jedzenia
mięsa. Jest naprawdę szybki w wykonaniu, a gotowe danie bardzo smaczne. Potrzebne będą : ulubiony
makaron,
ser żółty,
cukinia oraz
czosnek. Kolejnym plusem jest to, że można go przyrządzić w zimie z mrożonej
cukinii lub na ciepłą kolację.Pomysł 4- Zupa krem z
cukinii z prażonym
słonecznikiemMacie niewiele czasu na przygotowanie obiadu? Ta zupa jest naprawdę szybka w zrobieniu nie potrzeba nawet
wywaru. Wystarczy podsmażyć kilka warzyw na
oliwie, zetrzeć
cukinię i poddusić. Po zalaniu jej
wodą, zblendować i doprawić ulubionymi
ziołami. Podawana z prażonym
słonecznikiem i kleksem
śmietany smakuje wybornie. Kupujecie ten przepis?


