Wykonanie
Chyba każdy lubi M&M's. A w połączeniu z kruchymi
ciasteczkami i ze szklanką
mleka są rajem dla podniebienia. Polubią je dzieci i dorośli. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a potrzebne składniki na pewno znajdą się w każdej kuchni.Ilość sztuk: 20-35, czas ok 25-30 minSkładniki:300 g
mąki pszennej,150 g
masła,150 g
cukru pudru,1 opakowanie
cukru waniliowego,1
jajko,pół łyżeczki
sody,150 g drażetek M&M's lub innych lentilkówPrzygotowanie:
Mąkę,
sodę i
cukier waniliowy przesiać do miski.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i pod koniec ubijania, gdy masa będzie gładka dodać
jajko. Wsypać sypkie składniki i dokładnie wymieszać mikserem. Pod koniec ciasto robi się grudkowate i ciężko się je miksuje, dlatego najlepiej jest ugnieść ręką na gładkie, zwarte ciasto. Następnie kruche ciasto owinąć folią lub położyć na talerzyk i włożyć na 10 min do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni oraz blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Po upływie 10 min wyjąć ciasto z lodówki. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować w kulki, spłaszczać i układać na blasze. Na każdym
ciasteczku układać kilka M&M's. Piec w temp. 180 stopni przez 12-15 min.