Wykonanie
Drodzy Smakosze! Z związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi chciałabym Wamżyczyć Smacznego Jajeczka, mokrego Śmigusa Dyngusa, czasu spędzonego w gronie Najbliższych,odpoczynku i spełnienia marzeń, życzy Creative in Kitchen, czyli Katarzyna Domagała!Tak zakochałam się w mazurkach, że wczoraj jak tylko wstałam postanowiłam wypróbować kolejny przepis! Dzisiaj mazurek
czekoladowy. Oczywiście ciasto robimy tak jak w
poście poniżej, a do tego posta dołączam tylko efekt końcowy :)
składniki:ciasto kruche (kliknij tutaj)100 g
czekolady gorzkiej10 g
masła100 ml
śmietanki 30%15 g
miodu1 łyżeczka
cynamonużurawina,
orzeszki ziemne bez
solimasa kajmakowa
Gdy już mamy upieczone ciasto pozostawiamy je do wystygnięcia. Następnie za pomocą szprycy nakładamy masę kajmakową w około formy.
Śmietanę,
miód i
cynamon podgrzewamy w garnuszku (nie możemy zagotować
śmietany!). Kolejno zdejmujemy z ognia, dodajemy
masło i pokruszoną
czekoladę i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy, aż trochę masa przestygnie i gdy wciąż jest płynna wylewamy ją do środka mazurka. Dekorujemy
orzeszkami ziemnymi i
żurawiną.