Wykonanie
Dynia przede wszystkim kojarzy nam się z jesienią. Pomyślicie sobie: Skąd ja mam teraz wziąć dynię?! Już Wam odpowiadam! Ostatnio w Carrefourze znalazłam mrożoną
dynię w kostce. Stąd właśnie dzisiejszy przepis. Oczywiście przepis jest uniwersalny i jak tylko pojawi się sezon możemy użyć świeżej dyni. Pyszny i rozgrzewający kubek kremu z dyni to idealny pomysł na obiad lub kolację!
składniki0 , 5 kg dyni3 łyżki
masła2-3 ząbki
czosnkupapryczka chilli (użyłam 3/4 papryczki, ale jeśli wolicie
bardziej pikantną zupę, dodajcie więcej)kawałek
imbirusos sojowypieprzśmietanka kremówka1
pomidor (lub garść
pomidorków cherry bez skóry)1 l
bulionudo podania: uprażone
pestki dyni, posiekana
bazylia, grzankaNa
maśle przysmażamy
dynię. Dodajemy posiekaną
chilli i
czosnek, a
imbir ścieramy na tarce. Dodajemy
pomidora bez skóry (lub
pomidorki cherry, w zależności co akurat mamy pod ręką). Dusimy wszystko około 5-7 minut i zalewamy
bulionem i gotujemy, aż
dynia będzie miękka. Zupę miksujemy i doprawiamy
sosem sojowym,
pieprzem oraz
śmietanką kremówką. Całość mieszamy i przelewamy do miseczek. Podajemy z uprażonymi
pestkami dyni, posiekaną
bazylią i grzanką.