Wykonanie
Muffiny
bananowe z
czekoladą i
orzechami to małe babeczki przygotowane tak jak chlebek
bananowy, na bazie dojrzałych
bananów. Muffiny wzbogaciłam o dodatek
gorzkiej czekolady z
orzechami, która równoważy
słodycz bananów i urozmaica wnętrze babeczek. Jeśli nie macie pod ręką takiej
czekolady, możecie użyć osobno
gorzką czekoladę i
orzechy laskowe.Z poniższego przepisu przygotujecie 8 sztuk .
Składniki:175g
mąki pszennej2
banany (około 230g)40g
masła40g
miodu1
jajko1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka ekstraktu z
wanilii2 łyżki domowego
cukru z
wanilią1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej85g
gorzkiej czekolady z
orzechamiWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło roztopić, ostudzić-
banany skropić 1 łyżką
soku z cytryny, rozgnieść widelcem na miazgę, nie musi być ona całkiem gładka-
czekoladę z orzechami posiekać na drobne kawałki; jeśli korzystacie osobno z
czekolady i
orzechów, każde z nich posiekać na mniejsze kawałki- do
bananów dodać
jajko,
miód,
cukier z
wanilią, roztopione
masło i ekstrakt z
wanilii, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką- do drugiej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną, składniki wymieszać- składniki suche dodać do składników mokrych, niezbyt dokładnie wymieszać- na koniec dodać
czekoladę z orzechami, ponownie krótko wymieszać- do formy na muffiny włożyć papilotki, każdą napełnić w 2/3
ciastem- piec w 180 stopniach przez około 25 minut to tzw. suchego patyczka