ßßß Cookit - przepis na Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia

Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia to kolejna odsłona sernika na zimno. Jest on wyjątkowo kremowy dzięki zawartości serka mascarpone. Smaki karmelowy i brzoskwiniowy uzupełniają się, tworząc delikatną, idealnie słodką całość.
Wierzch sernika zwieńczają karmelizowane brzoskwinie, które nadają sernikowi świeżość i lekki, owocowy charakter. Każda z warstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki dodatkowi ubitej śmietany, mają piankową strukturę.
W przepisie wykorzystałam jedną dużą puszkę brzoskwiń w syropie, a ponieważ nie odsączałam owoców, wagowo wyszło ich więcej, niż jest to napisane na puszce.
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki).
Składniki:
SPÓD
60g okrągłych biszkoptów
30g masła
2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki)
MASA BRZOSKWINIOWA
200g mascarpone
200g brzoskwiń z puszki
50ml śmietanki 30%
2 łyżki domowego cukru z wanilią
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
MASA KARMELOWA
200g mascarpone
100ml śmietanki 30%
sos karmelowy
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
SOS KARMELOWY
75 cukru
4 łyżki syropu brzoskwiniowego
75ml śmietanki 30%
KARMELIZOWANE BRZOSKWINIE
350g brzoskwiń z puszki
60g domowego cukru z wanilią
Wykonanie:
SPÓD
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz, boki posmarować masłem, wykleić paskiem papieru do pieczenia
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło roztopić, wymieszać z syropem i pokruszonymi biszkoptami
- masą biszkoptową wylepić (za pomocą łyżeczki) dno tortownicy, schłodzić
SOS KARMELOWY
- cukier wsypać na dno rondelka z grubym dnem, zalać syropem, podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas potrząsając garnkiem (nie wolno mieszać), aż cukier rozpuści się i przyjmie bursztynowy kolor
- rondelek zdjąć z palnika, wlać śmietankę, wymieszać, ponownie podgrzać, gotować 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję
- gotowy sos będzie płynny (ale nie wodnisty), przelać go do naczynia, odstawić, powinien zgęstnieć podczas stygnięcia (studzić w temperaturze pokojowej, nie chłodzić)
- z podanych proporcji składników otrzymałam około 125g sosu karmelowego
MASA KARMELOWA
- mascarpone krótko zmiksować, dodać ostudzony karmel, zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować!)
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą
MASA BRZOSKWINIOWA
- brzoskwinie rozdrobnić blenderem
- mascarpone krótko zmiksować,dodać mus brzoskwiniowy i cukier, zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować!)
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą
- na spód biszkoptowy wyłożyć masę karmelową, wyrównać
- na masę karmelową wyłożyć delikatnie masę brzoskwiniową, wyrównać
- sernik schłodzić do momentu zastygnięcia obu warstw
KARMELIZOWANE BRZOSKWINIE
- połówki brzoskwiń pokroić na półplasterki, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem, podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas obracając kawałki brzoskwiń
- podgrzewać aż cukier się rozpuści i pokryje brzoskwinie lekkim syropem
- brzoskwinie wyjąć na talerz, ostudzić
- na wierzch ściętego sernika wyłożyć brzoskwinie, ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc
- sernik kroić delikatnie ze względu na brzoskwinie na wierzchu (są ruchome)
Sernik brzoskwiniowo-karmelowy, jak każdy sernik na zimno, należy przechowywać w lodówce, najlepiej pod przykryciem, żeby nie chłonął zapachów.
Wielbiciele karmelu mogą przygotować większą ilość sosu karmelowego i tuż przed podaniem polać nim każdy kawałek.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/02/sernik-brzoskwiniowo-karmelowy-bez.html